Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op GSM nr 0473285643

Het Evermarusfeest in Rutten kon na twee jaar weer doorgaan en was een groot succes

Na een onderbreking van twee jaar wegens de Coronapandemie mocht het Evermarusfeest in Rutten weer doorgaan. Al meer dan 1.000 jaar wordt jaarlijks op 1 mei er de marteldood van de heilige Evermarus herdacht.

Volgens de traditie startte de feestdag om 7 uur. De pelgrimsmis, de paardenprocessie en het martelarenspel opgevoerd in de Kapelweide door inwoners van Rutten zijn de hoogtepunten van de herdenking.

Evermarus was een Friese pelgrim die samen met zijn 7 gezellen door roofridder Hacco en zijn bende vermoord werd in de bossen rond Rutten. 

Tijdens het martelarenspel wordt de overval en de moord uitgebeeld door de inwoners van Rutten of afkomstig uit Rutten opgevoerd in de kapelweide waar de stoffelijke overschotten van de vermoorde pelgrims werden gevonden. De hoofdrollen worden overgedragen van vader op zoon.

Na het martelarenspel is er een achtervolging te paard in de zwarte weide. Een van de pelgrims heeft weten te ontsnappen en wordt door roofridder Hacco en zijn Haccouren achtervolgd,  dat gepaard gaat met een stokkengevecht en uiteindelijk geveld door drie pistoolschoten.

Rutten kon rekenen op een grote publieke belangstelling.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.