Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op GSM nr 0473285643

Nieuwe educatieve tool in Tongeren toont dat tijdreizen hip is

De stad Tongeren introduceert een nieuwe zoektocht met een educatief karakter: ‘Tijdreizen in Tongeren’.  Deze ‘tijdreis’ neemt je mee naar het rijke verleden van de stad. Het betreft  een uitgave van Toerisme en Erfgoed Tongeren en richt zich op kinderen van 9 tot 12 jaar.

Burgemeester Patrick Dewael: “Deze tijdreis is een speelse en toegankelijke manier voor leerkrachten om kinderen van 9-12 jaar te laten proeven van een rijkdom aan het culturele erfgoed in de stad Tongeren. Met haar rijk erfgoedverleden leent de stad zich dan ook enorm goed voor het ontwikkelen van een zoektocht van educatieve aard.”

De  route start onder de paraplu op het binnenplein van het Julianuscomplex, nabij de toeristische dienst. Van hieruit worden de kinderen op een uitdagende en speelse manier door de stad geleid. Via 9 stopplekken kunnen ze het diverse verleden van de stad ontdekken. Het is een parcours van ongeveer 2,5 kilometer en duurt minstens anderhalf uur.

Schepen van Erfgoed Gerard Stassen: “Een eenvoudige tijdlijn is de kapstok doorheen hun tijdreis, van weetjes over de Romeinen tot de hedendaagse integratie van water in onze stad. Aan de hand van doe-opdrachten, puzzels en prikkelende vragen kunnen de kinderen creatief omgaan met het verleden. Deze tijdreis dompelt de kinderen dus niet enkel onder in de algemene geschiedenis van de stad, maar staat ook stil bij de minder gekende feiten welke Tongeren zo uniek maakt.”

De educatieve tool is in de eerste plaats een wandeltocht die kinderen van het 4de, 5de en 6de studiejaar in klasverband kunnen maken. Tijdens de schoolvakanties kan de tijdreis ook perfect gedaan worden door individuele gezinnen met kinderen en ook jeugdverenigingen kunnen in het weekend gebruik maken van deze wandelbrochure.

Schepen van Cultuur, Jeugd en Toerisme An Christiaens: “De tijdreis werd op maat ontwikkeld voor deze doelgroep. Er werd rekening gehouden met de huidige standaarden in het onderwijs en werd ook mooi geïllustreerd. Het laat kinderen toe kennis en inzicht in zichzelf en hun omgeving te krijgen. Bovendien kan deze tijdreis een mooie aanvulling zijn op de andere educatieve programma’s die al beschikbaar zijn in het Teseum en het Gallo-Romeins Museum.”

Het begeleidend boekje van de tijdreis is vanaf vandaag gratis te verkrijgen bij Toerisme Tongeren.